Lopende projecten

 

Op de golven (werktitel)


De roman Op de golven wordt een groepsportret van het interbellum. Het boek krijgt de vorm van een dialoog, een zesspraak. Aan het woord komen natuur- en scheikundige Marie Curie, filosoof Ludwig Wittgenstein, anarchiste Emma Goldman, cultuurcriticus Menno Ter Braak, het vrijgevochten romanpersonage Jinny uit Virginia Woolfs The Waves en oorlogsinvalide Andreas Pum uit Joseph Roths Die Rebellion. Het boek bestrijkt grofweg de periode 1916-1935 in Europa.

Hoewel de meeste personages, met hun zeer verschillende achtergronden en levend in verschillende landen, elkaar nooit ontmoeten, gaan hun verhalen een voortgaand gesprek met elkaar aan waarin een beeld wordt geschetst van de idealen, de denkbeelden en de angsten die de twintigste eeuw hebben vormgegeven en die voor een deel nog altijd doorwerken.

 

In het academisch jaar 2018/2019 was ik writer in residence (Letterenfonds-fellow) aan NIAS-KNAW waar ik gedurende vijf maanden ongestoord aan dit boek kon werken.

Lees hier een interview door Kahliya Ronde van het NIAS.

Lees een vroege voorpublicatie in nY #15.

 

 

 

RECENTE PROJECTEN

 

fluitenLF

GOLFBREKERS

Literair hoorspel voor Radio 1 – Fluiten in het donker

 

GOLFBREKERS is hier te beluisteren


 

 

 

 

Golfbrekers is een samenzang van vier sterke vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in een zee van machthebbers en dwingelanden tegen de stroom in zwemmen.

Hoe wetenschapster Marie Curie (PL/FR), ingenieur/uitvindster/suffragette Hertha Ayrton (UK), anarchiste Emma Goldman (RU/VS) en schrijfster Carry van Bruggen (NL) overvallen worden door de oorlog en niet aarzelen om een actieve rol te spelen.

 

Tekst: Hélène Gelèns

Regie: Renée van Marissing

Regie-assistent: Hanneke Hendrix

Montage & geluid: Frans de Rond

Productie: De Hoorspelfabriek / Marlies Cordia voor Omroep NT

Stemmen: Ariane Schluter (Marie Curie), Anke van 't Hof (Hertha Ayrton), Kirsten Mulder (Emma Goldman) & Vera Ketelaars (Carry van Bruggen)

 

Uitzenddatum 8 december 2017 (omroep NTR op NPORadio 1)

Met dank aan het Nederlands Letterenfonds en NPO-Fonds.